打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家支唔支持西藏獨立?

支不支持西藏獨立??

今次我要討論的題目是支不支持西藏獨立,而我的立場是絕對不支持的!西藏自以來就是我國領土不可分割的一部份.如果西藏說要獨立就可以,這樣的話,便開始了一個對日後有重大影響的先例,如果日後其他被中國統治的民族對中國一些事不滿意,他們就會學西藏這個先例一樣,利用獨立來威脅中國,這樣的話,中國不就是被四分五裂嗎?而且,我覺得中國內任何民族都是中國的一份子,都是血肉相連的中國人,不應該亂弄獨立,令中國四分五裂.我們不論中國人,西藏人,其他的民族,都應該齊心合力,不讓外國人看不起..
回復

搞到咁多人死
你認為我地中國人會支持嗎?
樓主明知故問 -.-
回復

當然絕對不支持,如果支持同賣國賊有何分別?
回復

支持西藏人獨立,但西藏要歸還中國,最好叫美國人割一個州比藏民生活
回復

其實佢想獨立個意義係乜?!
要攪清楚
佢唔係植民地   
都係中華的一部分  所以都冇話兩個不同民族要分離的必要
仲有,想獨立的人  會否多呢?!離開中國的"照顧"   佢會變成點.....
我想其實佢地想的不是獨立,,而是想借獨立想取得多些ge關心
同埋多些ge經濟發展等掛
回復

有人認為1個國家就應該係只得1個種族
     我唔同意,如果咁樣,美國應該分幾多個國家,美國建國時係由多個民族一齊合體
再者,中國自統治西藏時,投資達8百幾憶,建設7百幾個項目,當中包括醫療、教育、建築、科研、運輸等等.......可見得中央政府簡直拎出成個心出黎幫助藏人。
     我完全唔明白,佢地有何等面目仇視中央政府。唔通佢地暴動時,殺人時,燒屋時,冇唸過自己正在拆毀緊人地施俾佢地既恩惠????

即使係1個無禮貌既粗人,都尚且知道""感恩圖報""

回復

緊係唔支持啦
學你話濟
如果俾西藏獨立
台灣又會起事@0@
回復

成日話冇人權冇人權,中國大陸咁放都話冇人權!!
公安見人破壞都唔阻止佢地,只係在周圍叫D人唔好咁做!!
美國呢?一早就拿槍殺死左你之後先講la!!
中國只係得武警先有槍,重要係好少出動!!
美國呢?咩警察都有槍不特止,重要見你唔對路就話要X身!!
重有X身的時候如果你動一動又掃你,咁都話美國有人權牙??
回復

你今日該是還未看報紙頭條哩
吾理三七廿一
打左你先
回復

原帖由 jackycck 於 26-7-2008 20:59 發表
成日話冇人權冇人權,中國大陸咁放都話冇人權!!
公安見人破壞都唔阻止佢地,只係在周圍叫D人唔好咁做!!
美國呢?一早就拿槍殺死左你之後先講la!!
中國只係得武警先有槍,重要係好少出動!!
美國呢?咩警察都有槍不特止 ...

其實中國又真係唔放,公安冇可能唔阻止D搞破壞既人,冇可能只係叫佢地唔好咁樣做,公安做事手法係非常之強硬嫁,有些少唔合作既話就用棍打到你叫救命.........
美國亦不可能一早用槍殺咗你,唔好俾D美國電影塗毒咗你,美國警察一向做嘢都好小心嫁,只要有少少粗暴,就好容易見報,之後又要同公眾交代、道歉......
仲有呀,公安邊有可能會冇槍,呢樣嘢你唔好同我拗,你唔信可以上深圳睇睇,唔好以為我唔識嘢,唔好以為可以呃得到大家。公安唔單止有手槍,我仲見過有公安拎住「機關槍」

回復