打印 上一主題 下一主題
收起左側

[香港] 【第一期最厭惡人物】二號候選人 陳百祥

關閉 [複製鏈接]

陳百祥(英语:Natalis Chan Pak-cheung,1950年12月3日-),香港娛樂圈中人尊稱、暱稱叻哥,金牌司儀之一,無綫電視四大「鎮台之寶」之一,憑主持遊戲節目《運財智叻星》及獻唱同名主題曲一炮而紅。現為無綫電視部頭合約藝員,每年為無綫擔任台慶、慈善節目、香港小姐決賽司儀及足球評述員至今,為今日香港電視界綜藝節目元老、鼻祖之一,亦是1980-90年代的港產片喜劇配角諧星,也曾是歌、影、視、諧星、司儀、模仿等多棲藝人。陳百祥過去甚受家庭觀眾歡迎,惟近年言論爭議不斷,先後在香港免費電視牌照爭議等事件中為TVB護航,令反對者反感,其後更因發表反佔中言論而與白痴網民展開罵戰,並使其與網民對立至今。

其實每一次有類似嘅排行榜,叻哥都一定榜上有名。一向言論出位嘅佢近排喺節目大談新世代,批評網民「憎人富貴厭人貧」,又指年輕人「讀壞書」,仲話黃之鋒連「八間大學」也考不入,點話佢叻喎!咪搞到一班網民又再圍插佢囉!另外,最近叻哥亦為巴西里約奧運節目擔任主持,不過期間佢嘅「偉論」就引起觀眾不滿。佢將單車選手喺凱琳賽嘅排位比喻做賽馬中嘅排位,仲話排第一檔嘅都會輸,但係偏偏初賽嘅時候李慧詩就好爭氣咁喺第一排位勝出。有網民好嬲咁留言問佢係唔係想毒害體育運動。

回復

陳百祥

頂,笑左,張圖個樣好膠
回復 支持 反對

呀楊 發表於 24-10-2016 18:10
陳百祥

頂,笑左,張圖個樣好膠

加左新圖
回復 支持 反對